BREDA – Bedrijven nemen weer jonge Nederlandse vrachtwagenchauffeurs in dienst, meldt de NOS dinsdagochtend. En dat is opvallend, want niet zo lang geleden waren vooral goedkope Oost-Europese chauffeurs in trek. Die ommekeer is ook het Radius College in Breda niet onopgemerkt gebleven.

Voor het eerst in jaren is er een toename van jongeren die de mbo-opleiding tot vrachtwagenchauffeur doen. “De toename merken we inderdaad duidelijk”, stelt de afdelingsmanager van de Radius-opleiding chauffeur wegvervoer, John Kerstens. “Die toename zien we in aanmeldingen, maar ook in de vraag om chauffeurs op te leiden. Die vraag was een lange tijd dalende, maar sinds vorig jaar signaleren we een ommekeer.”

Hogere eisen en hogere vraag

Er wordt volgens Kerstens steeds meer gevraagd van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs.
“De branche verandert zeer snel. Bedrijven vragen om kwaliteit op het gebied van communicatieve vaardigheden. Bij iedere klant waar een chauffeur komt, moet-ie zich goed verstaanbaar kunnen maken om een product goed af te kunnen leveren.”
De eis binnen het vakgebied is dus merkbaar hoger, evenals de vraag. “Ons MBO-traject richt zich in eerste instantie op jongeren, op mensen die net hun middelbare opleiding hebben afgerond”, stelt Kerstens. “Maar bedrijven vragen om steeds meer chauffeurs. Die halen we niet altijd uit onze eigen studenten. Die komen ook via uitzendbureaus bij ons terecht en zijn we bewust aan het werven, samen met de bedrijven.”

Vrouwen
Het is wel nog steeds een mannenberoep, beaamt Kerstens. “Natuurlijk, er zijn ook vrouwen die zich aanmelden. Ze blijven in de minderheid, maar ze zijn er zeker wel.”

Bron: Omroep Brabant